Veelgestelde vragen (FAQ) - Financieel - Bank
Klik onderstaand op de vraag waarvoor u de uitgebreide beantwoording wilt inzien.Ik krijg bij het automatisch inlezen van de bankmutaties geen bankregels in het bankboek. Wat moet ik controleren om de gegevens te kunnen inlezen?
Ik krijg bij het automatisch inlezen van de bankmutaties geen bankregels in het bankboek. Wat moet ik controleren om de gegevens te kunnen inlezen?
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
Controleer de volgende gegevens:
1) Er zijn drie instellingen binnen Intelly die moeten zijn ingebracht om bankmutaties automatich te kunnen inlezen. Klik hier om naar de beschrijving in de handleiding te gaan over de instellingen om bankmutaties te importeren.
2) Controleer of de banknummers in de stamgegevens overeenkomen met het banknummer in het in te lezen bestand. Als ze ongelijk zijn zal Intelly de gegevens niet inlezen.
3) In het uitzonderlijke geval dat u twee bankboeken naast elkaar hebt van dezelfde bankorganisatie in dezelfde werkmaatschappij, dan moet u binnen de intelly client twee externe programma's aanmaken, zodat u het grootboekrekening per banknummer kunt koppelen. Klik hier om naar de beschrijving in de handleiding te gaan over de Intelly Client.
Uiteraard kunt u van hetzelfde externe programma gebruiken als bankrekeningen van dezelfde bankorganisatie in verschillende werkmaatschappijen zitten.
Ik krijg bij het boeken van de bank een bepaalde bankregel niet doorgeboekt. Het -icoontje blijft blauw en bevat een foutmelding als ik er met de muis overheen zweef. Wat kan ik doen?
Ik krijg bij het boeken van de bank een bepaalde bankregel niet doorgeboekt. Het -icoontje blijft blauw en bevat een foutmelding als ik er met de muis overheen zweef. Wat kan ik doen?
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
Zijn de bankmutaties in de betreffende bankregel (blauwe blaadje) al doorgeboekt? Hiervoor klikt u rechts in de ordner van de bank op de betreffende maand en controleert u of de mutaties daar reeds correct zijn geboekt en verwerkt.
1) Als dit het geval is, kunt u de overige mutaties in de paarse ordner Mutaties verwijderen. U zoekt dan in de ordner Mutaties de betreffende regel op, klikt op het -icoontje en u kunt in het rechterscherm de mutatie verwijderen via de button 'Verwijderen'. Dan verdwijnt de foutmelding en tevens de overbodige mutatieregel in de ordner Bank.
2) Als dit niet het geval is, kunt u proberen om middels te klikken op het -icoontje de boeking nogmaals doorzetten in de ordner Bank.
Een andere manier is om over te schakelen naar de ordner Mutaties. Als u de ordner Bank sluit en vervolgens binnen de paarse ordner Mutaties gaat kijken, ziet u waarschijnlijk aan het eind van de betreffende mutatieregel een rood kruisje. Hier kunt u op klikken. In het scherm dat aan de rechterkant verschijnt, ziet u de boekingsregels van de mutatie. Mochten hier geen vreemde zaken in voorkomen, kunt u proberen de boeking opnieuw te laten verwerken door op de button 'Opnieuw' te klikken.
Verschijnt er na een tijdje echter opnieuw dezelfde foutmelding, dan kunt u nog klikken op de button 'Boeking: nieuw'. Intelly maakt vervolgens een nieuwe boeking aan met de gegevens uit de mutatie. Deze boeking kunt u vervolgens zelf handmatig aanpassen, corrigeren en opslaan.
Ik heb een USD factuur ingeboekt in het USD dagboek, maar per abuis betaald via de Euro-bankrekening. Hoe moet ik de openstaande post nu afboeken?
Ik heb een USD factuur ingeboekt in het USD dagboek, maar per abuis betaald via de Euro-bankrekening. Hoe moet ik de openstaande post nu afboeken?
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
- Boek de betaling van de euro rekening op 'Kruisposten valutarekeningen'.
- Maak vervolgens in het USD bankboek een nieuwe boeking aan op de betaaldatum en boek hierin het dollarbedrag af bij de betreffende crediteur en boek op de tweede regel het dollarbedrag tegen op 'Kruisposten valutarekeningen'.
Gebruik als omschrijving bijvoorbeeld: AFB betaling via eurorekening.
Per saldo is er USD 0,00 op deze boeking gebeurt. - Kijk in de werkbalans wat het saldo is op 'Kruisposten valutarekeningen'. Dit is het koersverschil.
- Maak een memoriaalboeking op de betaaldatum en boek het koersverschil af van 'Kruisposten valutarekeningen' en boek het op 'Koersverschillen'.
Gebruik als omschrijving bijvoorbeeld: AFB koersverschil ivm betaling in Euro.
Betalingsherkenning Belastingaanslagen
Betalingsherkenning Belastingaanslagen
Als u met de muis over de regel van het bankafschrift gaat en deze betaling heeft betreffing op een aanslag van de belastingdienst, dan krijgt u in een geel kader naast het betalingskenmerk de volgende informatie te zien:
- het aanslagnummer,
- de soort aanslag,
- de periode,
- het fiscale nummer.
Betalingskenmerk Belastingdienst
Betalingskenmerk Belastingdienst
Op de Belastingdienst aangiftes zijn vaak codes te vinden die een omschrijving geven over de soort aanslag en de periode van de aanslag.Weet u alleen het betalingskenmerk belastingdienst (of via belastingkenmerk.nl), dan kunt u deze eerst omzetten naar uw aangifte-, aanslag- of beschikkingsnummer. De code die op de aangifte te vinden is begint altijd met uw BSN/sofinummer. Daarna wordt de soort aanslag uitgedrukt als een letter.
A - Loonheffing naheffing
B - Omzetbelasting
D - Dividendbelasting
F - Omzetbelasting naheffing
H - Inkomstenbelasting
J - Loonheffing teruggaaf
K - Vermogensrendementsbelasting
L - loonheffing
M - Motorrijtuigenbelasting
O - Omzetbelasting teruggaaf
S - Premie ziekenfondswet zelfstandigen (t/m 2005)
T - Toeslagen (eindigend op 1 = kinderopvang, 2 = huur, 3 = zorg, 4 = kindgebonden budget)
V - Vennootschapsbelasting
W - Zorgverzekeringswet
Y - Motorrijtuigenbelasting naheffing
Z - Overige
Na de letter vindt u het laatste cijfer van het jaar van de aanslag. De cijfers daarna zijn een nadere aanduiding van de aanslag. Meestal duidt dit de maand aan waar de aanslag betrekking op heeft. Verder geldt:
0 t/m 5 = 1e t/m 5e voorlopige aanslag
6 = definitieve aanslag
7 t/m 9 = 1e t/m 3e navorderingsaanslag
21 = 1e kwartaal
24 = 2e kwartaal
27 = 3e kwartaal
30 = 4e kwartaal
400 = heel jaar
500 = heel jaar
Voorbeelden
De eerste 9 cijfers zijn het sofinummer (BSN-nummer) of het fiscaal nummer van de onderneming.
1234.56.789.H.86 = Definitieve aanslag inkomstenbelasting 2008
9876.54.321.B.01.0010 Omzetbelasting januari 2010
2468.13.579.A.01.9120 = Naheffing loonheffing december 2009
Incompany betalingen klaarzetten
Incompany betalingen klaarzetten
Stap 1: Check de openstaande posten debiteuren en crediteuren over en weer.Stap 2: openstaande posten crediteuren met behulp van Intercompany Bank selecteren met factuurdatum van [datum] t/m [datum] => betalen op [datum] - betalen.
Stap 3: Liqiditeitsmanager - betalingen aanvinken - OK -> even wachten -> status 'openstaand'.
Stap 4: Administratie Holding BV - check memoriaal - betreffende maand waarop betaling geschied
Stap 5: Administratie Holding BV - check de gele ordner - tabblad Accounts - Saldi Accounts - intradag - einde dagsverwerking
Stap 6: Via liquiditeitsmanager te controleren dat de betalingen klaar komen te staan in de diverse incompany banken (zit een wachttijd tussen)
Stap 7: Als het goed is, wordt via de bank alles automatisch betaald.