Veelgestelde vragen (FAQ) - Financieel - BTW
Klik onderstaand op de vraag waarvoor u de uitgebreide beantwoording wilt inzien.Hoe stel ik het aangiftevak in voor handel buiten de Nederlandse aangifte?
Hoe stel ik het aangiftevak in voor handel buiten de Nederlandse aangifte?
Als u goederen of diensten koopt in landen binnen de Europese Unie, en hiermee kosten maakt, hoeft u hier in Nederland geen omzetbelasting over te betalen. Soms kunt u deze BTW echter in het buitenland terugvragen aan de buitenlandse fiscus.Binnen Intelly dient u voor zulke kosten een aparte BTW code aan te maken.
Mocht u deze hebben aangemaakt voor dergelijke kosten uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Duitsland, kunt u deze koppelen aan een aangiftevak zodat u handig en makkelijk binnen de aangiftecontrole kan inzien wat u op deze BTW code geboekt heeft.
Op de aangifte controle omzetbelasting Nederland in de gele ordner Rapporten kunt u in de kolommen 'Grondslag' en 'Belasting' klikken op de bedragen.
Vervolgens krijgt u een specificatie met de boekstuknummers, de omschrijvingen en de bedragen te zien. Met andere woorden: U kunt zien hoe het betreffende bedrag is opgebouwd.
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
Aanmaken BTW code:
Als eerste dient u de specifieke BTW code voor een specifiek land aan te maken.
Hiervoor gaat u naar Stamgegevens > Financieel > Inrichting > BTW codes.
Vervolgens klikt u, na het kiezen van de juiste administratie, op het -icoontje om een nieuwe code aan te maken.
Gebruik bovenstaand voorbeeld om de BTW code aan te maken en in te richten.
Het nummer van de BTW code wordt automatisch bepaald.
U hoeft niets in te vullen bij Type. Wel dient u het juiste grootboekrekeningnummer in te vullen.
Koppelen BTW code en aangiftevak:
Vervolgens dient u deze BTW code te koppelen aan het bijbehorende BTW aangiftevak. Hiervoor gaat u op dezelfde plaats (dus in Stamgegevens > Financieel > Inrichting > BTW codes > [kies administratie]) linksboven naar het tabblad Belastingaangiften.
Daar selecteert u de optie Omzetbelasting Nederland in de kolom 'Belastingaangifte' en kiest u in de kolom 'Vak' voor het aangiftevak 9a. Dit vak staat voor wervingen van goederen uit landen binnen de EU die buiten de Nederlandse BTW aangifte vallen.
Bij 'Grondslag' en 'Belasting' zet u beide een vinkje, aangezien u in de aangifte controle precies wil zien hoeveel u aan kosten gemaakt heeft en daarover aan belasting dient te betalen of kunt terugvorderen.
Na de inrichting ziet het geheel er in de aangifte controle (Rapportenklapper > tabblad Omzetbelasting > aangifte controle omzetbelasting Nederland) als volgt uit:
Op het grondslagbedrag van 10.000,00 euro en het belastingbedrag van 1.600,00 kunt u vervolgens klikken om een specificatie te zien van hoe de betreffende bedragen tot stand is gekomen.
Alle boekingen waar gebruik wordt gemaakt van de BTW code 'btw Spanje kosten', komen in de specificatie naar voren en zijn weer opvraagbaar door op het factuur- of boekstuknummer te klikken.
In de BTW aangiftecontrole in de rapportenklapper mis ik een bepaald aangiftevak voor mijn aangifte. Hoe krijg ik deze op het scherm?
In de BTW aangiftecontrole in de rapportenklapper mis ik een bepaald aangiftevak voor mijn aangifte. Hoe krijg ik deze op het scherm?
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
Per BTW code kan een aangiftevak gevuld worden. Deze koppeling zit binnen Stamgegevens > Financieel > Inrichting > BTW codes. Als u een willekeurige BTW code opvraagt, ziet u linksboven een tabblad 'Belastingaangiften'. Hier kunt u het bijbehorende aangiftetijdvak opgeven. Eerst kiest u in de kolom 'Belastingaangifte' voor de optie 'Omzetbelasting Nederland'. In de kolom ernaast selecteert u het juiste tijdvak. Daarnaast kunt u nog aanvinken of het grondslagbedrag moet worden getoond in de aangifte en of het BTW bedrag dient te worden weergegeven. Het BTW bedrag zelf moet uiteraard in alle gevallen worden weergegeven en dient dus altijd aangevinkt te zijn.
Na het klikken op 'OK' is de koppeling definitief.
Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de BTW code tevens is gekoppeld binnen de administratie en dat de basisinstellingen correct zijn ingericht.
Hoe werkt de BTW aangifte binnen Intelly en hoe weet ik hoeveel omzetbelasting ik aan dien te geven aan de belastingdienst?
Hoe werkt de BTW aangifte binnen Intelly en hoe weet ik hoeveel omzetbelasting ik aan dien te geven aan de belastingdienst?
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
In Intelly kunt u precies zien hoeveel u aan dient te geven voor uw omzetbelastingaangifte. Hiervoor gaat u kijken in de Rapportenklapper > Tabblad Omzetbelasting > Aangifte controle omzetbelasting Nederland. Vervolgens selecteert u het gewenste kwartaal of de gewenste maand. Dit ligt natuurlijk aan het feit of u per maand of per kwartaal de BTW aangeeft. Voor het gemak wordt in het vervolg van deze tekst even aangenomen dat u per kwartaal de BTW aangeeft. Het principe blijft in feite hetzelfde.
Staan er nog geen gegevens in het opgevraagde scherm, dan heeft u de BTW-aangifte binnen de Administratie nog niet ingericht.
Binnen Stamgegevens > Financieel > Administratie > tabblad Belastingaangiften kunt u het ontvangen BTW aangifteformulier van de belastingdienst invoeren. Als dit uw eerste keer is, dient u eerst ‘Omzetbelasting Nederland’ in het lijstje te selecteren en vervolgens ‘OK’ te geven. Daarna klikt u op het -icoontje om het formulier van de BTW aangifte binnen te gaan. In de tabel binnen dit scherm kunt u vervolgens het gewenste boekjaar selecteren. Als dit gebeurd is klikt u weer op het -icoontje (onder Periodes) en gaat u naar het aangifteperiodescherm.
Hier kunt u de gegevens van de aangifte overnemen, met name de tijdsperiode, het aangiftenummer, het betalingskenmerk en de uiterste betaaldatum. Als u vervolgens klikt op ‘OK’, dient u in eerste instantie nog niets in te vullen binnen de aangiftevakken. De bedragen die u later moet aangeven, worden door Intelly automatisch voor u bepaald.
Gaat u namelijk vervolgens kijken in de Rapportenklapper > tabblad Belastingen > Aangifte controle omzetbelasting Nederland, dan kunt u het door u aangemaakte kwartaal selecteren. Daarna ziet u in het rechterscherm de aangiftevakken staan. In de kolommen ‘Grondslag’ en ‘Bedrag’ heeft Intelly de aan te geven bedragen uitgerekend. In het bovenste gedeelte gaat het alleen over het betreffende kwartaal dat u heeft aangeklikt. Als u zich afvraagt hoe Intelly aan de bedragen komt, kunt u klikken op het grondslagbedrag of op het BTW bedrag. Er komt dan een specificatie naar voren met alle boekingen waar de betreffende BTW code is opgegeven. U kunt vervolgens weer de boekingen opvragen door te klikken op het boekstuknummer. Dan verschijnt de in- of verkoopboeking op het scherm.
Klikt u binnen de aangiftecontrole op de BTW-code (voorbeeld: (3) BTW voorbelasting 21%), dan opent zich het scherm van de koppeling tussen de BTW code (die is aangemaakt binnen Stamgegevens > Financieel > Inrichting > BTW codes) en het gekozen aangiftetijdvak. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het grondslagbedrag wel in de aangifte controle wordt weergegeven, kunt u die optie hier aanvinken.
In de aangiftecontrole ziet u ook binnen ieder aangiftevak de woorden ‘Aangifte’ en ‘Verschil’ staan. Hier kunt u zien wat u reeds heeft aangegeven en wat u nog dient aan te geven.
Dit is vooral van belang in het tweede gedeelte van het scherm. Onder de gegevens van het door u geselecteerde kwartaal ziet u namelijk de aangiftecijfers van het hele jaar en kunt u zien wat er tot nu toe is aangegeven in dat jaar. Bent u bijvoorbeeld bezig met de aangifte van het derde kwartaal, zijn in het onderste gedeelte van het scherm alle gegevens van het eerste, tweede en derde kwartaal zichtbaar. Ook ziet u dus wat u in het afgelopen jaar aan BTW heeft opgegeven. In de rij eronder is vervolgens het verschil zichtbaar tussen wat wel en niet is aangegeven. Aan de hand van deze informatie weet u dus precies hoeveel u aan BTW dient op te geven.
Is uw BTW-aangifte uiteindelijk de deur uit, dient u de aangegeven bedragen in te vullen binnen Financieel > Administratie > tabblad Belastingaangiften > Omzetbelasting. Door te klikken op het -icoontje in de kolom ‘Aangiftevakken’ kunt u de betreffende aangiftevakken selecteren en ingeven welke bedragen daarbij horen. Hierdoor wordt het ‘Aangifte’-bedrag in de aangifte controle (ordner Rapporten) aangepast en wordt berekend hoeveel BTW in het volgende kwartaal dient te worden aangegeven.
De BTW-aangifte loopt via een Fiscale Eenheid. Hoe dient nu de registratie van de BTW binnen Intelly geregistreerd te worden.
De BTW-aangifte loopt via een Fiscale Eenheid. Hoe dient nu de registratie van de BTW binnen Intelly geregistreerd te worden.
Voorbeeld:
Onderstaande uitgewerkte case maakt gebruik van de voorbeeld inrichting.
Antwoord:
De BTW-aangifte van de Fiscale Eenheid is opgebouwd uit de optelling van de aangiftevakken van de administraties waarop de Fiscale Eenheid betrekking heeft.
Van iedere administratie wordt apart de BTW-aangifte binnen Intelly opgevraagd en van daaruit de Fiscale Eenheid aangifte berekend. De registratie wordt per administratie geregistreerd.
Wat te doen als er geen BTW wordt berekend bij het maken van een buitenlandse factuur voor een particulier?
Wat te doen als er geen BTW wordt berekend bij het maken van een buitenlandse factuur voor een particulier?
Indien een factuur gemaakt moet worden voor een particulier in het buitenland moet er BTW berekend worden omdat er geen BTW nummer bekend is.
Mocht er op de factuur automatisch ‘geen BTW’ berekend worden dan heeft dit te maken met de de instelling van de BTW.
KIes Algemeen> Organisatie> Werkmaatschappij> tabblad Landinstellingen>
Hier zal altijd “BTW-nummer” op “ja” gezet moeten worden.